Pilates

Pilates, Doğu ve Batı felsefelerini barındıran yoga, dans, dayanıklılık-kuvvet antrenmanlarından ve jimnastikten parçalar taşıyan bir metottur. Joseph Pilates tarafından 1920 yılında zihni ve vücudu ilişkilendirmek, çalıştırmak amacıyla geliştirildi.500’ e yakın kontrollü hareketler içeren egzersiz yöntemi dayanıklılık, esneklik ve kas gelişimi ile vücudun hareket kabiliyeti ve vücut duruşu (posture) geliştirilmektedir.10 seans sonunda kendinizi iyi hissedecek, farklı hissetmeye ve vücudunuzu tanımaya başlayacaksınız.20 seans sonunda yeni bir vücuda sahip olmaya başlayacak, farkı görecek ve fiziksel uygunluk düzeyinizi arttıracaksınız.30 seans sonunda tamamen yenilenmiş bir vücuda, özellikle de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksınız.

Pilates’in diğer egzersizlerden farkı yöntemi ve uygulama biçimidir. Pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklıdır.Pilates’te tüm vücut çalıştırılmaktadır.

pilates

Karın-sırt (core) bölgesini çalıştıran, omurganın dayanıklılığını arttırmaya ve eklemlerin hareket kabiliyetini geliştirmeye yönelik hareket zincirlerinden oluşur.PrensiplerNefes alma, konsantrasyon, merkez, kontrol, kesinlik ve akıcı hareket- listesi bu Pilates yaklaşımlarının birçok ana şeklini ve genel olarak sistemin temeli olarak kabul edilen prensiplerin arasında yer alıyor.SolunumBütün temel prensiplerin eşit önem taşımasına rağmen, solunumun ve bunun birçok içeriğinin önemi solunumun esas ve önemli rolünün ötesinde gözetlenebilir. Bu bağlamda, solunum; motorun güç merkezinin yakıtı gibi Pilates’in yakıtı olarak tanımlanabilir. Joseph Pilates’in kabul ettiği gibi, vücudun, zihnin ve ruhun yapısı olarak gösterilebilir.Bu bakış açısından solunum bütün temel amaçlara ortak bir nokta olarak –bir anlamda hepsi birbirine dikili- hizmet edebilir.

Konsantrasyon tek bir objeye direk olarak dikkat verme şeklinde tanımlanabilir. Bir Pilates uygulayıcısının niyeti egzersizleri şu anki yeteneğinin el verdiği oranda doğru şekilde yapabilmek olduğundan konsantrasyon gerektirir.

Zihinsel kontrol ile her egzersize yoğunlaşarak başlayın. Bilinçli nefes alma ve kasların çalışır duruma gelmesi birkaç saniye veya bir kaç dakika bile alabilir. Vücudunuzun duruşuna ve egzersizin doğru durumunu elde etmeye konsantre olun.

MerkezMerkez konsepti birçok değişik anlama sahip olabilir. İlk olarak vücudun ağırlık merkezi ile alakalıdır. Vücudun ağırlık merkezi her pratiğin eşit bir şekilde ağırlığının dağıldığı tek noktadır- bu vücudun kendini askıya alabileceği ve dengesini tamamen bütün yönlere verdiği bir noktadır. Her insanın kendi kişisel ağırlık merkezi farklı bir şekilde inşa edilmiştir. Ağırlık merkezinin açık bir şekilde uzandığı yer egzersizin nasıl hissettirdiğini ve başarmanın zor veya kolay olacağını etkiler.KontrolKontrol, yapılan hareketin uygulama düzeni olarak kabul edilebilir.Kontrol doğal olarak ustalaşılması gereken bir yetenektir. İlk defa bir egzersizi uygularken kişinin her şekilde kontrolünü kullanması gerekir ama yetenek arttıkça kontrol daha rafine olacaktır.

Hareket performansı gösterirken yüksek derecede kontol mekanizmasını kullanan kişi ve kullanmayan kişi arasında farklılık olduğunu görebilirsiniz. Yüksek bir kontrol seviyesi; az ve daha küçük hatalar, tam hiza, daha iyi koordinasyon, daha iyi denge ve birden çok girişimden fazla egzersizi yapabilme yeteneği, daha az çaba harcama ve gereksiz kas gerginliğinden kaçınmayı getirir. Rafine edilmiş kontrol, daha çok rafine edilmiş güç programlarının gelişimi için olduğu gibi gerginlik ve esneklik ana kaslarının gerekli gelişimine adamış büyük pratik yapılmasını gerektirir. Bu pratikler ayrıca bu güç motor programlarının daha az dikkatle çalışmasına izin verir böylece bu dikkat sadece ihtiyaç olunduğunda dakika ayarlamalarını yapmak ve ince detaylar için kullanılabilir.

KesinlikAnatomi bilgisi kesinliği geniş ölçüde hassas olabilmeyi amaçlar. Hangi kasların çalıştığını veya çalışması gerektiğini anlayacaksınız. Vücudunuzu doğru bir şekilde hizaya getirecek ve egzersizin amaçlarını anlayacaksınız. Daha fazla hassasiyet gösterebildikçe, yapılan egzersizden gördüğünüz faydalar da o kadar artar. Hassasiyet, Pilates’in hareket yaklaşımına ve öğrenme sürecinde uygulanması gereken, bitmeyen doğrulamaların anahtarıdır.Hassasiyet izole edilmiş aktif kaslarla ve aynı zamanda gerekli kasların hareket etmesi için birleşmesi ile ilişkilidir. Hassasiyet, erişilen bir kas ile erişilmeyen arasındaki ve amacın elde edilmesi veya edilmemesindeki farkı yaratabilir.Akıcı HareketAkıcı hareket çabalamanın esas özelliğidir. Akıcı hareketi, hareketin kesilmeden, düzgün bir şekilde yapılması olarak tanımlayabiliriz.Akıcı hareket, hareketin derin anlaşılmasını ve kas hareket ve uygun zamanlamasının kesin işbirliğini gerektirir. Hareket profesyonelliği geliştikçe, her hareket ve her seans akıcı olacaktır. Bu prensipleri hayatına ve Pilates pratiklerine uygulayan her insanın izlediği yol bireyseldir.

Örneğin, bir insan Pilates’i atletik performansını geliştirmek, kaslarını geliştirmek veya kendi yaralanmasını iyileştirmek adına daha çok fiziksel bakış açısıyla kullanabildiği gibi, Başka bir insan zihinsel yaklaşımını vurgulayarak Pilates’i stresini azaltmak veya hayatındaki konsantrasyon ve odaklanmayı geliştirmek için kullanabilir.Bu bakımdan amaca yönelik yaptırılması eğitmenin temel aldığı noktadır.Pilatesin FaydalarıPilates’in yararları o kadar çok ki…Günümüz şehir insanının yaşadığı yoğun stres ve bilgisayar karşısında geçirdiği uzun saatler düşünüldüğünde Pilates beden ve ruh sağlığınız için kendinize verebileceğiniz en büyük hediyelerden biri.Pilates, çalıştırmayı hedeflediği ana bölge, karın ve sırt kasları olduğu için omurganın daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Ayrıca tüm vücudu esneterek omurların arasını açıyor. Böylece vücutta zamanla meydana gelen yığılmalar yok oluyor, hatta omurların açılmasıyla boy 2 santimetre kadar uzayabiliyor.


pilates2
Size kazandıracağı diğer faydalar ise şöyle:

• Vücuda denge, güç ve esneklik katar.
• Duruş bozukluğuna neden olacak kas iskelet sistemi problemlerinden korur.
• Vücut farkındalığı yaratır.
• Boyun fıtığında, kolda oluşan uyuşma ve ağrıları azaltır.
• Kilo vermeseniz bile vücudunuzu inceltir ve toparlar.
• Kasları uzunlamasına çalıştırır, buna kasların üç yönlü çalıştırılması da denilmektedir. Amaç vücudun dayanıklılığını arttırıp sakatlanmaları büyük ölçüde önlemektir.
• Vücudun duruşunu düzeltir.
• Kireçlenme sonucu eklemlerde oluşan problemlerde ağrıları kontrol altında tutar.
• Bel ve sırt ağrılarının oluşmasını engeller.
• Eklem içi sıvıları dengeler.
• Bel fıtığında, bacakta oluşan ağrıları azaltır.
• Gün içinde yaptığınız aktivitelerde, omurganıza yüklenmeden hareket etmenizi sağlar.
• Skolyoz (omurga eğriliği) sorununa yardımcı olur.
• Osteoporoz vakalarında kemik erimesinin önüne geçilir.
• Vücudun her iki yanını eşit oranda güçlendirir.
• Günlük performansınızı arttırır.
• Bilgisayar başında çalışmanın verdiği duruş bozukluklarını giderir ve bunların yol açtığı ağrılardan kurtulmayı sağlar.
• Hücre yaşlanmasının önüne geçer.

İLETİŞİME GEÇ

Formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.

Start typing and press Enter to search